Під час знижки актуальна наявність товарів на сайті може відрізнятися. Дякуємо за розуміння!

+38 096 570 91 97

ПН-СБ – 10:00 - 19:00, НД – Вихідний

Saint Laurent

Привіт!

Сьогодні поговоримо про один із найвідоміших домів мод Saint Laurent та про його дизайнера Ів Сен Лорана.

Saint Laurent - французький дім моди, заснований Ів Сен Лораном з П’єром Берже у 1961 році. Раніше бренд називався Yves Saint Laurent, та після смерті дизайнера дім моди перейменували на Saint Laurent Paris. Цей бренд має дуже міцні коди, цікаву історію та фірмові образи.

Початок кар’єри дизайнера

У 1955 році дев’ятнадцятирічний Ів Сен Лоран став асистентом Крістіана Діора - ескізи Іва були дуже схожими з ескізами Діора. У 1957 році Ів Сен Лоран, відповідно до заповіту Крістіана Діора, став креативним директором найвідомішого дому мод того часу. Молодому дизайнеру було лише 21. Для Dior Ів Сен Лоран зробив 6 колекцій. На відміну від попередніх, останню колекцію глядачі сприйняли неоднозначно. Черпаючи натхнення з вулиці, непокірних дітей із незаможних сімей, дизайнер показав колекцію, у якій переважав чорний колір. Шкіряні жакети, натхненні байкерськими куртками, спровокували невдоволення у глядачів. Пізніше Ів Сен Лоран розказував: “Моя остання колекція для Dior глибоко шокувала світ моди. (...) Більшість людей, які відвідували покази, сиділи на вишуканих золотих стільцях в салоні і вважали моє натхнення з вулиці вульгарним. Та все ж, це був перший великий прояв мого стилю. (...) Соціальні структури починали руйнуватись. Вулиця стала новим джерелом гордості, власного стилю і натхненням, зокрема для мене - не лише в той час, а й надалі.”

Yves Saint Laurent

4 грудня 1961 року Ів Сен Лоран з П’єром Берже заснували власний дім моди. А у вересні 1966 Ів Сен Лоран відкрив свій перший бутік ready-to-wear - Saint Laurent Rive Gauche на 21 Rue de Tournon в Парижі. Ів Сен Лоран і П’єр Берже створили pret-a-porte, заповнивши пробіл між вуличною та високою модою. У той період це був дуже сміливий крок.

Тоді ж, у 1966 році, дизайнер відвідав Маракеш. Це місто справило на Іва настільки велике враження, що він придбав там будинок і приїжджав двічі на рік - у грудні та червні для малювання та розроблення нових колекцій.

Знакові образи - Le Smoking, сукня Mondrian, стиль сафарі

Ів Сен Лоран ввів брючний костюм у гардероб жінок.

Кутюр’є презентував смокінг у кутюрній колекції Осінь/Зима 1966, проте публіка високої моди спершу не оцінила костюм належним чином. А вже через декілька місяців версія смокінга у колекції ready-to-wear підкорила серця любителів моди.

Впродовж своєї кар’єри Ів Сен Лоран змінював, оновлював і наново інтерпретував свій фірмовий витвір. Наступного року після презентації смокінга дизайнер розробив перший брючний костюм для колекції Весна/Літо 1967.

Гортаючи книгу про художника Піта Мондріана, яку Ів Сен Лорану подарувала мама, дизайнер уявив свою майбутню колекцію. Він переніс абстрактну композицію нідерландського художника на коротку сукню прямого крою, таким чином вшанувавши митця, якого обожнював.

Кутюр’є неодноразово вшановував у своїх колекціях видатних художників та їхні шедеври, зокрема Пабло Пікассо та Сержа Полякова.

Колекцію в стилі сафарі Ів Сен Лоран випустив у 1968 році, вона відразу ж вразила парижан, адже раніше ніхто не думав, що одяг для подорожей може виглядати саме так.

Ця колекція набула світової популярності завдяки фотографу Франко Рубартеллі та німецькій моделі Верушці - разом вони зробили знімок, на якому Верушка позує у відвертому жакеті з шнуруванням YSL стилю сафарі.

До речі, модель згодом стала однією з муз кутюр’є.

Музи Ів Сен Лорана

У 1967 почався початок довгої колаборації і дружби кутюр’є з французькою акторкою Катрін Деньов. Для неї дизайнер створював костюми у фільмах “Денна красуня” Луїса Бунюеля, “Капітуляція” Алана Кавальє і “Сирена з «Міссісіпі»” режисера Франсуа Трюффо. Ексцентрична Лулу де ла Фалез зачарувала кутюр’є у 1969 році, а згодом долучилась до бренду, розробляючи аксесуари впродовж 30-ти років. А з моделлю Бетті Катру Ів Сен Лоран познайомився на вечірці у відомому паризькому клубі Chez Régine. Худорлява білявка зразу ж привернула увагу дизайнера. Згодом Бетті Катру описує їхню дружбу так: “Обоє худі, з довгим волоссям, однаково одягнені в чорну шкіру. Він одразу став моїм найкращим другом. Разом нам так добре, ніби ми рідні.”

Коди бренду

У своїй творчості Ів Сен Лоран не боявся переходити межі. Проте це аж ніяк не задля шоку чи провокації. Дизайнер експериментував для свободи вираження та індивідуальності. Бренд і зараз продовжує наголошувати на креативності, автономності, автентичності і свободі вираження. Saint Laurent залишається актуальним саме тому, що його цінності залишаються незмінними.

"Chanel freed women, and I empowered them" / “Шанель звільнила жінок, а я надав їм силу”, - Ів Сен Лоран.

У бутіку Park Avenue за адресою проспект Шевченка, 21, представлені речі цього французького дому мод, за яким стоїть постать надзвичайно талановитого і обдарованого кутюр’є - одного з найкращих дизайнерів у світі моди - Ів Сен Лорана.

Текст: Оля Мачуга